Z dniem 22.01.2026 nasze forum jest dostępne również na telefony komórkowe poprzez aplikację Tapatalk.
Po bliższe informacje zapraszamy tutaj
Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
W silniczku wycieraczki jest mechanizm krzywkowy który poprzez styki wyłącza wycieraczkę jak dojdzie do pozycji spoczynkowej.Musisz rozebrać silniczek i sprawdż jak wygląda krzywka i styki..
Problem może tkwić w samym przełączniku wycieraczek. Miałem to samo. Wyjąłem go, a gdy go lekko ścisnąłem te czarne pudełeczko wycieraczka przestał chodzić. Ścisnąłem je drutem i na razie spokój.
Podepnę się pod temat.
Od trzech lat jak zaczyna być ciepło na dworze powyżej 15°C wycieraczka tylnej szyby zaczyna sama pracować. Gdy manetkę od wycieraczek trzymam ku dołowi problem ustaje ale jak puszczę wycieraczka tylna zaczyna pracować. W okresie letnim odkręcam wycieraczkę silniczek działa ale nie irytuję się tym. Na jesień jak temperatury spadną przykręcam tylną wycieraczkę i wszystko działa jak należy pomimo tego, że mam włączone ogrzewanie w aucie na 22°C. Moje pytanie:Czy ktoś z was rozbierał taką manetkę? Czy w tej manetce jest jakiś bimetal, który się odkształca pod wpływem temperatury ?
Moja manetka jest z przyciskami do wyświetlacza, zamiennik bez przycisków to 120zł .Oryginalna manetka to koszt 350zł
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.