Z dniem 22.01.2026 nasze forum jest dostępne również na telefony komórkowe poprzez aplikację Tapatalk.
Po bliższe informacje zapraszamy tutaj
Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam.
Potrzebuje wklepać wgieta blachę tylnej klapy zafiry A.
pytanie:
Jak należy odkręcić wnętrze klapy by sie dostać młotkiem do wewnętrznej strony klapy?
czy tylko te wkręty gwiazdkowe ?
Trzeba też zdjąć plastikowa czarna listwę.
Do klepania i szpachlowania element poniżej czarnej listwy.
pozdrawiam i czekam na odpowiedz
z góry dzięki
Ja rozkręcałem tapicerkę tylnej klapy ale nie pamiętam w którym miejscu są śrubki a w którym korki zatrzaskowe. Generalnie rozebranie tego plastiku jest proste tylko musisz pobawić się z zatrzaskami żeby je potem jeszcze wykorzystać. Jak ściągniesz tapicerkę to dojście do listwy (rozumiem, że chodzi o tą nad tablicą rej.) będziesz miał jak na dłoni. Bodajże 4 śrubki i możesz wyjmować .
"Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził
z oczami utkwionymi w niebo.
Bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."
Leonardo da Vinci
O tak właśnie jak kolega wyżej. To zaznaczone na czerwono to tyle jest śrub, resztę trzymają kołki, które są pod spodem tapicerki. Delikatnie odrywaj a powinno być ok.
"Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził
z oczami utkwionymi w niebo.
Bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."
Leonardo da Vinci
wojtowca pisze:O tak właśnie jak kolega wyżej. To zaznaczone na czerwono to tyle jest śrub, resztę trzymają kołki, które są pod spodem tapicerki. Delikatnie odrywaj a powinno być ok.
wygląda to tak jakby trzeba było zdemontowac górę (jasny element ) aby odłączyć dolny (ciemny) ?
Ja ściągałem osłonę, aby dostać się do zamka klapy i po odkręceniu śrub wcale nie ściągałem górnej ramki szyby (tej jasnej). Wiadomo, trzeba się trochę pomocować z zaczepami, ale nie ma żadnego strachu, 6 śrubek i jazda na około z zaczepami, prosta rzecz, ja to robiłem bez czytania tematów na forum poradzisz sobie bez problemu