Uszczelka pokrywy zaworów jaką firmę polecacie?
-
mictom
Dobrze jest, każda "świeża" uszczelka będzie lepsza niż stara zesztywniała.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2021, 16:56 przez mictom, łącznie zmieniany 1 raz.
-
TomDBR
- Debiutant
- Imię: Tomek
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Elring, Reinz sprawdzone. Ale ostatnio używalem też Corteco i jest ok. Ja jestem za silikonem bo sama uszczelka po pewnym czasie zaczyna się pocić. Do krecenie śrub 8Nm ale trzeba wziąść pod uwagę też odchyłkę na kluczu dynamo.
-
merho
- Przeglądacz
- Imię: maciej
- Auto: zafira
- Model: B
Część, jestem świeżo po wymianie tej uszczelki, u mniie ten zaczep z tą śruba odpadł, przy próbie wyciągnięcia sruby. Podobnie jak na wideo z linka. ewidentnie jest to wada, kolejną która po dłuższym okresie czasu daje o sobie znać.harvard pisze: 16 lut 2021, 09:56 a nie w obudowie i lubi peknąć i że śruba lu w tym miejscu się zapiec, lub pęknie także obudowa w tym miejscu. Identycznie było i u mnie. Mechanior musiał się namęczyć aby wyciągnąć ten tz. kołek który powinien ze śrubą zostać w obudowie i w tym miejscu u mnie było rozszczelnienie identycznie jak na filmie facet mówił. Czyzby bolączka 1.8?
Jak tam uszczelnienie trzyma u ciebie od tego czasu?
-
harvard
- Mieszkaniec
- Imię: adam
- Auto: zafira b
- Model: za
U mnie udało się wszystko zakręcić ponownie jak to było przed wymiana. Trzyma się świetnie i tam w okolicy obudowy Kzfr jest wreszcie czysto. Oby tak dalej. Najwazniejsze to zachować kolejność dokręcania tych śrub od środka zaczyjać. Na nie wszystkich filmach o tym mówią a mój mechanior opli robił wiele więc wiedział jak się za to zabrać.
-
Sylwek788
- Przeglądacz
- Imię: Sylwek
- Auto: Opel zafira b 2007 1.8 16v
Witam mam pytanie bo mimo wymiany dwukrotnie uszczelki pokrywy zaworów dalej cieknie mi spod pokrywy olej od strony rozrządu
Mechanicy mówią że najlepiej nowa pokrywa oryginalna nie jakiś zamiennik ale to koszta a auto ma już 18 lat i 180000 km przebiegu
Co i jak polecacie by zrobić bo robi się coraz cieplej silnik się nagrzewa bardziej zaczyna czuć olejem w aucie i spod maski dymić się lekko
Mechanicy mówią że najlepiej nowa pokrywa oryginalna nie jakiś zamiennik ale to koszta a auto ma już 18 lat i 180000 km przebiegu
Co i jak polecacie by zrobić bo robi się coraz cieplej silnik się nagrzewa bardziej zaczyna czuć olejem w aucie i spod maski dymić się lekko
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Firma Cofle , Febi miała kiedyś dedykowaną uszczelkę lecz już nie dostępna .
Więc albo silikon czerwony, czarny do 300 st. albo dorobić uszczelkę z arkusza gumy silikonowej dostępnej na Alli lub podobnej jak Elring Numer katalogowy części: 498.701
Kwestia by była podatna na nacisk by niwelowała-uszczelniała krzywizny, unikać torkielitu bo to do wody się nahaje czyli jednorazowa
Więc albo silikon czerwony, czarny do 300 st. albo dorobić uszczelkę z arkusza gumy silikonowej dostępnej na Alli lub podobnej jak Elring Numer katalogowy części: 498.701
Kwestia by była podatna na nacisk by niwelowała-uszczelniała krzywizny, unikać torkielitu bo to do wody się nahaje czyli jednorazowa
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253