U2108-3 Błąd
-
GrekBertone
- Imię: Krzysiek
- Auto: zafira b 2.0 turbo cosmo
- Model: zb
- Oznaczenie silnika: z20ler
Część posiadam Zafire B z silnikiem 2.0 turbo (Z20LER) i mam następujący i dziwny błąd wymieniana była pompa ABS gdyż była uszkodzona została zakupiona taka sama o tych samych oznaczeniach mechanik wymienił Op-com-em ją zalogowałem ABS zgasł ESP też ale przy każdym odpaleniu samochodu trzeba kasować błąd U2108-3b przez który Zafirka wkręca się tylko na 3k obrotów po skasowaniu błędu wszystko jest ok czy mógł by ktoś nakierować w czym może być problem przeszukałem różne fora i nie mam konkretnej odpowiedzi dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam 
Ostatnio zmieniony 12 lut 2026, 08:53 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówki
Powód: Poprawiono literówki
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kod błędu U2108-3b brak komunikacji lub nieprawidłowe dane z modułu ABS/ESP (ABS / TC / ESP - na magistrali CAN.
"3b" (brak sygnału lub nieprawidłowe dane), co może wynikać z awarii czujnika, okablowania, sterownika ABS lub modułu CIM.
Kontrola -- uszkodzona czy skorodowana wtyczka przy module ABS.
Sprawdź kable i wtyczki od ABS-u przy kołach.
Przepalony bezpiecznik zasilający.
Problem z masą.
Mechaniczne przyczyny obejmują wilgoć.
Korozję czy uszkodzenie modułu ABS w wyniku przegrzania lub kolizji.
Programowe dotyczą sytuacji, w których po wymianie elementu nie przeprowadzono adaptacji bądź aktualizacji oprogramowania.
Odczytaniu błędów we wszystkich modułach, sprawdzeniu komunikacji ze sterownikiem ABS skanerem.
Weryfikacji zasilania i masy, pomiarze rezystancji magistrali CAN oraz napięć na liniach CAN-H i CAN-L.
Następnie należy sprawdzić fizycznie moduł ABS przy pompie hamulcowej i stan wiązki.
Czyszczenie styków, wymiana przewodów, naprawa zasilania, wymiana bezpiecznika czy przekaźnika, czasem wymaga regeneracji modułu ABS lub jego wymiany.
"3b" (brak sygnału lub nieprawidłowe dane), co może wynikać z awarii czujnika, okablowania, sterownika ABS lub modułu CIM.
Kontrola -- uszkodzona czy skorodowana wtyczka przy module ABS.
Sprawdź kable i wtyczki od ABS-u przy kołach.
Przepalony bezpiecznik zasilający.
Problem z masą.
Mechaniczne przyczyny obejmują wilgoć.
Korozję czy uszkodzenie modułu ABS w wyniku przegrzania lub kolizji.
Programowe dotyczą sytuacji, w których po wymianie elementu nie przeprowadzono adaptacji bądź aktualizacji oprogramowania.
Odczytaniu błędów we wszystkich modułach, sprawdzeniu komunikacji ze sterownikiem ABS skanerem.
Weryfikacji zasilania i masy, pomiarze rezystancji magistrali CAN oraz napięć na liniach CAN-H i CAN-L.
Następnie należy sprawdzić fizycznie moduł ABS przy pompie hamulcowej i stan wiązki.
Czyszczenie styków, wymiana przewodów, naprawa zasilania, wymiana bezpiecznika czy przekaźnika, czasem wymaga regeneracji modułu ABS lub jego wymiany.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253