Gałka zmiany biegów manual
Moderator: Sebu$
-
coffe
Gałka zmiany biegów manual
Koledzy wiecie może jak zdjąć gałkę zmiany biegów w manualu?? Wytarła mi się strasznie i chcę wymienić... Doszedłem do momentu kiedy zdejmuję ten okrągły klips po wciśnięciu blokad na drążku ale widzę, że jest jeszcze jakiś długi plastikowy element ? Czy może da się zdjąć samą gałkę??
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
- Kontakt:
Proszę: https://youtu.be/hsE6lJvp0oA
- Albert Einstein
-
coffe
Dzięki kolego ale właśnie chodzi mi o to jak zdjąć ten plastikowy element który został po zdjęciu gałki ( jest on od wstecznego ) a swoją drogą to ramka rozmiarowo pasuje z B do C
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2019, 18:58 przez coffe, łącznie zmieniany 1 raz.
-
piciak
- Przeglądacz
- Imię: Patryk
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A14net
W zafirce c galka jest niewymienna. Trzeba szukać całej dźwigni w używkach. Taka sama jest w astrze j
Dodano po 58 sekundach:
Ewentualnie zdemontuj i daj do obszycia
Dodano po 58 sekundach:
Ewentualnie zdemontuj i daj do obszycia
-
Mariusz_technik
- Imię: Mariusz
- Auto: ZAFIRA C 1.4T
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
Witam, widzę że temat nie jest rozwiązany, a filmików konkretnych do Zafiry c czy astry j brak. Jestem na etapie wymiany gałki, kupiłem ładną używaną razem z mechanizmem zmiany biegów. I utknąłem, bo nie chce zmieniać razem z mechanizmem. Zobaczyłem na tej co mi przyszła, że można taki pierścień (niebieski chyba) podnieść do góry, wtedy gałka razem z trzpieniem też lekko się wysunie w górę. Ale blokuje ja jeszcze taki plastik od wstecznego. Naciskając przycisk od wstecznego podnosimy o parę cm taką szynę, która na końcu ma element plastikowy, który przy podniesieniu umożliwia dopiero wrzucenie wstecznego.. Ta szynę plastikowa można od tego dynksa też odczepić, bo jest na zasadzie takiej wsuwki. W tej wsuwce trzeba ścisnąć plastikowe zaczepy do środka, i wtedy można wysunąć do góry lewarek z mieszkiem, trzpieniem i ta szyną plastikową od wstecznego, wsunąć nowy i po robocie w minutę. . Mam problem, bo na aucie nie mam dostępu do tej zapinki od tej szyny. Może gdybym ściągnął ten element w który wchodzi chromowana ramka od mieszka (Ten na którym są przyciski od kontroli trakcji itd.). On jest chyba na wcisk, ale coś nie mogę go wyrwać, trochę się podnosi jak ciągnę, ale nie chce połamać. Ma chyba 4 zatrzaski. Jakieś porady? Bo gdybym to ściągnął, to nawet by można już te 4 śruby tam odkręcić i wymienić z mechanizmem, tylko trzeba by odczepiać te główki linek zmiany biegów. A wolę tego nie ruszać, tylko uwolnić tą gałkę samą. W zasadzie jak podniosę tą konsolkę na tych 4 zaczepach, to będę chyba w domu, bo wtedy się raczej uda ten wsteczny odpiąć. A wkurzam się bo 2 godziny wczoraj nad tym siedziałem i nie zrobiłem. A gałka pierwsza co mi przyszła miała być 'bardzo ładna a przyszła w stanie miernym, z odpryśniętymi kawałkami chromu itp. Za to drugą mam już w super stanie, i bym to w końcu zamontował.. Ciekawe że nie ma nigdzie do kupienia nowych oryginałów, tylko trzeba używek szukać
Ostatnio zmieniony 27 maja 2026, 21:29 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówki
Powód: Poprawiono literówki