Witajcie
To mój pierwszy post.
Próbuję zrozumieć co jest nie tak z moim silnikiem. Auto kupiłem 2 tygodnie temu z przebiegiem 80k. Zaczynam właśnie zauważać pewne mankamenty takie jak dziwny klekot który pojawia się zawsze gdy obroty silnika wynoszą 1750. Występują przy przyśpieszaniu (na każdym biegu) ale lepiej słyszalne są gdy obroty spadają np. przy powolnym hamowaniu. Czy macie jakieś sugestie? Jeszcze niczego przy tym aucie nie zrobiłem oprócz wyczyszczenia sitek na solenoidach od KZFR (właśnie się dowiedziałem, że musze je zdemontować).
Pozdrawiam tych co jeszcze tu zaglądają.
Piotr
Klekot przy 1750RPM A16XER
-
Piotr Szkot
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1.6 A16XER
- Model: ZD
- Oznaczenie silnika: A161XER
Ostatnio zmieniony 16 lip 2026, 07:39 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówki
Powód: Poprawiono literówki
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Klekot hmm szukanie igły w stogu siana
Tu może być cokolwiek, zawory, luźne panewki korbowodu, lecz zacznij od kontroli koła pasowego.
Warto by było auto ustawić na rolkach z kanałem by mieć dostęp z każdej strony dla nasłuchiwania.
Weź pod uwagę iż te silniki mają wymagania co do jakości oleju jak i jego poziomu.
Tu może być cokolwiek, zawory, luźne panewki korbowodu, lecz zacznij od kontroli koła pasowego.
Warto by było auto ustawić na rolkach z kanałem by mieć dostęp z każdej strony dla nasłuchiwania.
Weź pod uwagę iż te silniki mają wymagania co do jakości oleju jak i jego poziomu.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253