Tempomat
Moderator: Sebu$
-
7karson7
- Imię: Kamil
- Auto: Opel Zafira C 2.0 CDTI
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Witam jestem od niedawna posiadaczem Zafiry 2013r 2.0 CDTI 130km i mam problem z tempomatem który zwyczajnie nie działa. Sprawdziłem raport po Vinie i w wyposażeniu widnieje "CRUISE CNTRL AUTO ELEC. SPEED" więc teoretycznie tempomat powinien być, tym bardziej pomyślałem sobie auto z takim wyposażeniem, a nie ma tempomatu? dziwne. Utworzyłem post tutaj, bo gdzieś tam znalazłem różne tematy związane ze sprawą, ale mam powiązane pytanie którego znaleźć mi się nie udało, mianowicie dotyczące kierownicy. Na mojej po lewej stronie widnieje tylko ikonka tempomatu(na górze), a w innych zarówno tempomatu jak i ogranicznika(LIM), a z tego co przejrzałem na oto(wszystkie aktualne aukcje, około 50) dosłownie we wszystkich z tym samym silnikiem co mój były wyposażone w kierownicę z obydwoma tymi ikonkami. Czy skoro ja posiadam inną znaczyłoby to że moje auto nie jest wyposażone w tempomat? Chociaż to wciąż ikona tempomatu jest obecna, zaś nie ma tej od ogranicznika no i w raporcie Vin także jest widoczny. Proszę o wyrozumiałość bo nie znam się na motoryzacji zbytnio, a chciałbym zrozumieć w czym tkwi problem.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2025, 15:22 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówki
Powód: Poprawiono literówki
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Powinno być tak https://www.scegliauto.com/pl/video/ope ... al/107196/
Podaj Vin to jeszcze sprawdzimy czy jest tempomat czy atrapa.
Podaj Vin to jeszcze sprawdzimy czy jest tempomat czy atrapa.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
7karson7
Właśnie zauważyłem, że w większości egzemplarzy o ile nie we wszystkich są obie ikonki, a na mojej kierownicy jest jedna choć to wciąż ikonka tempomatu. Wygląda to tak samo jak w tym filmiku - https://www.youtube.com/watch?v=tBIftcCQuG8 lecz to Astra i może w niej tak to wygląda, a w Zafirze już nie koniecznie będzie działać. Wygląda to jakby ktoś podmienił kierownicę, może poduszka komuś wybuchła i łatwiej było mu wsadzić nową kierę niż wymieniać poduche.
W0LPE9EM7D2067106
W0LPE9EM7D2067106
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Wysłałem na pocztę rozkodowany Vin i wskazuje iż ma być tempomat.
-
7karson7
Dzięki za pomoc, nie wiem co teraz wezmę się chyba za bezpieczniki, chociaż ten pod maską odpada bo z tego co czytałem odpowiada za tempomat i funkcję start-stop która działa. Jest chyba jeszcze jeden gdzieś w kabinie bodajże za schowkiem i jego trzeba będzie sprawdzić. Zapomniałem dodać że podpinałem ostatnio interfejs diagnostyczny OBD2 i pojawił się błąd P0580 "Cruise control system, multi-function switch input A - circuit low"
- Pszczyna
- Zafiromaniak
No to już coś masz:
P0580: Niska wartość obwodu wejściowego wielofunkcyjnego tempomatu „A”
Tempomat, wejście przełącznika wielofunkcyjnego A - niskie napięcie w obwodzie
Wadliwy przełącznik tempomatu--Uszkodzony przełącznik tempomatu.
Wiązka przewodów tempomatu jest otwarta lub zwarta--Wadliwe złącze (np. skorodowane styki).
Słabe połączenie elektryczne obwodu przełącznika tempomatu
Wadliwy moduł sterujący nadwozia (BCM) --tu wyjąć skrzynkę i przeczyścić styki.
Wzrokowo sprawdź odpowiednią wiązkę przewodów i złącza.
Sprawdź, czy nie ma uszkodzonych elementów i poszukaj złamanych, wygiętych, wypchniętych lub skorodowanych styków złącza.
Sprawdź dokręcenie klem akumulatora, niekiedy anomalie ładowania powodują generowanie fałszywych błędów różnych sterowników w aucie, sprawdź czy ładowanie akumulatora podczas pracy silnika mieści się w zakresie 13-15V
P0580: Niska wartość obwodu wejściowego wielofunkcyjnego tempomatu „A”
Tempomat, wejście przełącznika wielofunkcyjnego A - niskie napięcie w obwodzie
Wadliwy przełącznik tempomatu--Uszkodzony przełącznik tempomatu.
Wiązka przewodów tempomatu jest otwarta lub zwarta--Wadliwe złącze (np. skorodowane styki).
Słabe połączenie elektryczne obwodu przełącznika tempomatu
Wadliwy moduł sterujący nadwozia (BCM) --tu wyjąć skrzynkę i przeczyścić styki.
Wzrokowo sprawdź odpowiednią wiązkę przewodów i złącza.
Sprawdź, czy nie ma uszkodzonych elementów i poszukaj złamanych, wygiętych, wypchniętych lub skorodowanych styków złącza.
Sprawdź dokręcenie klem akumulatora, niekiedy anomalie ładowania powodują generowanie fałszywych błędów różnych sterowników w aucie, sprawdź czy ładowanie akumulatora podczas pracy silnika mieści się w zakresie 13-15V