Witam Wszystkich
Proszę o pomoc bo jestem lekko załatwiony i u mnie w okolicy nie mam się gdzie udać, problem to opuszczona szyba kierowcy na dół idzie skokowo ale do góry już nie,
chciałbym choć zamknąć bo nie idzie jeździć, przepatrzyłem wyłącznik ale jest ok , przynajmniej tak wygląda, szybę pasażera podnosi i opuszcza normalnie, za to kierowcy żeby opuścić trzeba było wiele razy naciskać to poszła w dół ale do góry szła normalnie, teraz już do góry nie idzie.
Poratujcie jak ją zamknąć bo święta idą i nawet z rodziną niema jak jechać
Dzięki za pomoc
Problem z podnoszeniem szyby kierowcy zafira C
Moderator: Sebu$
-
bandrowiak
- Imię: Arkadiusz
- Auto: Zafira C
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
Problem z podnoszeniem szyby kierowcy zafira C
Ostatnio zmieniony 29 mar 2026, 18:04 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówki
Powód: Poprawiono literówki
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
To że podnosi szybę pasażera to mało istotne gdyż to inna linia do wykonania choć wskazuje że napięcie jest.
Tu trzeba metoda prób i błędów, wpierw przejrzyj kable pomiędzy drzwiami a słupkiem, zdemontuj panel przycisków i wyczyść ścieżki płytki PCB w miejscach styku membrany do ścieżki (jak w pilocie TV).
Dalej to czy sygnał dociera do silnika a sam silnik (próba na krótko).
W najgorszym przypadku odkręcasz szybę od prowadnicy by ją podnieść i podłożyć listewką by była zamknięta aż nie uporasz się z awarią.
Tu trzeba metoda prób i błędów, wpierw przejrzyj kable pomiędzy drzwiami a słupkiem, zdemontuj panel przycisków i wyczyść ścieżki płytki PCB w miejscach styku membrany do ścieżki (jak w pilocie TV).
Dalej to czy sygnał dociera do silnika a sam silnik (próba na krótko).
W najgorszym przypadku odkręcasz szybę od prowadnicy by ją podnieść i podłożyć listewką by była zamknięta aż nie uporasz się z awarią.
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
bandrowiak
- Imię: Arkadiusz
- Auto: Zafira C
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
narazie chciałbym ją tylko podsunąć do góry bo została w pozycji otwartej, bez ściągania tapicerki, po świętach będe drążył do skutku.
Pozdro
narazie chciałbym ją tylko podsunąć do góry bo została w pozycji otwartej, bez ściągania tapicerki, po świętach będe drążył do skutku.
Pozdro